Nanokorlar Çalıştayı Düzenlendi

Çalıştay INFLAM-IST platformundan Prof. Dr. Ahmet GÜL ve Prof. Dr. M. Batu ERMAN tarafından düzenlenmiş ve Moleküler Biyoloji Derneği ve İstanbul TTO’nun da katkılarını alarak gerçekleştirilmiştir.

Üniversitelerden, kamu kurumlarından, özel şirketlerden 80 araştırmacının ve öğrencinin katılım gösterdiği “2023 İstanbul Workshop on Nanobodies” başlıklı çalıştay Prof. Dr. Ahmet GÜL ve Prof. Dr. M. Batu ERMAN’ın açılış ve teşekkür konuşmaları ile başlamıştır. Oturumlar hakkında kısa açıklamalar yapılmasının ardından, TÜBİTAK tarafından desteklenen “İnflamazom Aracılı Otoenflamatuvar Hastalıkların Takip ve Tedavisine Yönelik Biyogösterge ve İleri Teknoloji Ürünü İlaçların Geliştirilmesi” projesi hakkında bilgiler verilmiştir.

Dr. Ario de Marco tarafından “From nanobodies to reagents: developability, optimization, expression opportunities, multivalent and multispecific formats” başlıklı sunum yapılmıştır. Ardından, Dr. Sibel Kalyoncu “Antibody Fragments” ve Dr. Deniz Durmusoglu “In situ biotherapeutic protein production” başlıklı sunumlarını yapmıştır. Çalıştayın ilk günü toplantıya çevrimiçi katılmak durumunda olan Dr. Mehmet Berkmen’in “ Production of antibodies in engineered E. Coli” başlıklı sunumu ile sonlanmıştır.

Programın ikinci günü de yoğun katılımla Dr. Ario de Marco tarafından yapılan “Ligand libraries: scaffold choice, generation and validation, screening strategies, clone evaluation” başlıklı sunum ile başlamıştır. Ardından “Generation of nanobodies that target the Interleukin-1 Receptor” başlıklı sunumu ile Dr. M. Batu ERMAN 1004 platformu içerisinde gerçekleştirilen çalışmaları özetlemiştir. Dr. Ahmet GÜL’ün “Targeting Inflammatory Diseases” başlıklı konuşması ile program tamamlanmıştır.

Program içerisinde konuşmaların ardından, kapsamlı tartışmalara izin verecek geniş zamanlar ayrılmış ve hem araştırmacıların, hem de öğrencilerin aktif katılımı sağlanmıştır. İki gün boyunca araştırmacılar ile davetli konuşmacıların etkileşimini sağlayacak ortamlar da oluşturulmuş ve çalıştayın verimli geçmesi sağlanmıştır.