COLCHICUM ŞENLİĞİ

İNFLAM-İST Platformu kapsamında yürütülen ‘Kolşisin İçeriği Yüksek Acı Çiğdem (Colchicum spp.) Türlerinin Sürdürülebilir Üretimi’ projesine yönelik şenlik 7 Ekim 2023 tarihinde Yalova Atatürk Bahçe Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleşmiştir.
Colchicum Şenliği proje kapsamında Uzman Erdal KAYA ve ekibi tarafından Atatürk Bahçe Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün Geofit Merkezi’nde düzenlenmiştir.

Colchicum Şenliği’nde

Enstitü Müdür Vekili Dr. Mustafa ÖZTÜRK tarafından açılış konuşması yapılıp Atatürk Bahçe Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün tarihçesinden ve enstitüde ele alınan çalışmalardan bahsedilmiştir.
Proje yöneticisi, Prof.Dr. Ahmet GÜL tarafından İNFLAM-İST Platformu tanıtımı yapılıp, Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) başta olmak üzere inflamazom aracılı otoenflamatuar hastalıkların tedavisine yönelik yeni biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesi konuları ele almıştır. Ülkemizde yetişen Acı Çiğdemden kolşisin elde edilmesinin ve bu sayede hammadde ihtiyacının yurt dışından teminine ihtiyacı kalmaması, ayrıca farmasötik biyoteknoloji imkânları kullanılarak biyoyararlanımı yüksek, daha etkili kolşisin prepatlarının üretilmesinin öneminden bahsedilmiştir.
Prof.Dr Mahmud MİSKİ tarafından Colchicum ve kolşisinin tarihçesi anlatılıp, Eski Mısır’dan kalan arşivlerde adı geçen M.Ö. 1500’lerde yazılmış Elbers Papirus’te tedavi için listelenmiş 700 bitki içinde Colchicum’unda yer aldığı ve içeriğinde bulunan kolşisinin, 1820’lerde Fransız kimyacılar tarafından izole edildiği gibi önemli bilgiler vurgulanmıştır.
Uzman Erdal Kaya tarafından ise Colchicum koleksiyonunun oluşturulmasından bahsedilip Colchicum (Acı Çiğdem) bitkisinin ülkemiz için olan önemi vurgulanıp, proje kapsamında Geofit Merkezi’nde yapılan çalışmalardan bilgiler aktarılmıştır.